tiistai 3. helmikuuta 2015

E-Kirjoja oppilaiden omaan käyttöön

Alkuun on sanottava, että oikein hävettää, kuinka harvakseltaan tänne tulee kirjoiteltua vaikka kokoajan tapahtuu niin, ettei meinaa mukana pysyä.

Tällä toiseksiviimeisellä kierroksella on keskitytty tekemään oppilaiden kanssa e-kirjoja opettajan valitsemista aihealueista oppilaiden omaan käyttöön. Kirjoja on syntynyt mm. avaruudesta, ihmisen biologiasta ja kirkkovuoden pyhäpäivistä.

Päivän kulku on ollut suunnilleen sellainen, että oppilaat on jaettu 2-5 hengen ryhmiin hieman luokasta riippuen ja heille on annettu tutkittavaksi jokin em. teemojen osa-alue. Oppilaiden tehtävänä on ollut tehdä itse työnjako aiheen sisällä ja pitää huoli aikataulusta siten, että tutkimiselle ja omien muistiinpanojen teolle on ollut aikaa noin 2,5 tuntia. Tämän jälkeen tiedot on yhdistetty yhteiseen dokumenttiin ja lopulta valmis kirja on tallennettu sekä epub-, että PDF-muotoon luokan omille nettisivuille kaikkien käyttöön.

Omia muistiinpanojaan tehdessään oppilaat ovat käyttäneet lähinnä Google docsia ja Applen Pagesia sekä tietenkin kynää ja paperia. Lopulta tiedot yhdistettiin minun mukanani raahaamiin iPadeihin Pages-dokumenttiin. Tämä siksi, että siitä sai kätevästi tulostettua tiedostot ulos suoraan sekä epubina että PDF:nä. Tekstien siirto laitteesta toiseen onnistui joko suoraan Applen airdropilla tai joissain tapauksissa android-laitteen tekstin sai muutettua QR-koodiksi. Joskus jouduimme turvautumaan sähköpostiin, mutta tähän saakka kaikki siirrot ovat kuitenkin onnistuneet. Helppoahan olisi tietysti, jos oppilailla olisi ollut käytössään esim. yhteinen googlen tai O365 dokumentti, jota koko ryhmä olisi päässyt yhtäaikaisesti muokkaamaan. Ongelmana on vain ollut, ettei puhelimilla ja tableteilla pääse lisäämään kuvia google docs -tiedostoon ja O365 on myös ollut jotenkin hankala käyttää mobiililaitteilla, tähän tarkoitukseen.

Niin tai näin, epub-tiedostot siirrettiin luokkien omille kotisivuille oppilaiden ladattaviksi omiin älylaitteisiinsa ja luettavaksi.

Harmittaa hieman, että joudun jatkuvasti turvautumaan näihin kunnan laitteisiin, vaikka halua olisi pärjätä oppilaiden omilla vempeleillä. Eihän tää silti hukkaan mene, kyllä oppilaat saavat arvokasta kokemusta myös iPadien käytöstä ja itse oppisisällöthän tässä yritetään pitää päällimmäisenä. En silti haluaisi olla mikään Applen mannekiini, vaan antaa opettajille jotain, mitä he voivat oikeasti hyödyntää luokassaan minun lähdettyänikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti